Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Marka tescili yaklaşık olarak 5-8 ay sürmekte olan bir işlemler silsilesidir. En baştan tescil belgesinin teslimi aşamasına kadar ciddiye alınması gereken ve ciddiyetle takip edilmesi gereken bu işlemler bütününün ehil ellere teslim edilmesi en uygun yoldur. Marka tescilinde pek çok yazışma ve işlem mevcuttur. Herhangi bir itiraz veya red ile karşılaşmayan bir markanın dahi işlemlerinin takip edilmesi için özel önem ve ihtisas gerektiği dikkate alınırsa markanın reddedilmesi veya ilan aşamasında itiraz edilmesi durumunda profesyonel yardıma ihtiyaç duyulacağı aşikardır. Bu nedenle marka tescili ve marka tescili ile ilgili tüm işlemlerin profesyonel vekiller aracılığıyla yürütülmesi çok önenmlidir.
Müracaat; araştırma sonucunda markanın müsait olduğunun belirlenmesinin ardından kullanmayı arzuladığımız sektörlerde markanın tescil talebinde bulunmasıdır.
İnceleme; müracaatın Türk Patent uzmanları tarafından tescil edilip edilmeyeceğinin sorgulanması dönemidir. Yapılan inceleme ile bir kelimenin marka oma vasfı taşıyıp taşmadığı karara bağlanmaktadır. Bu inceleme sonunda marka ya yabul edilip ilana açılacak ya da kabul görmeyerek red edilir.
İlan; inceleme sonunda markanın 2 ay süreyle Resmi Markalar Bülteni’nde 3. şahısların itirazına açıldığı dönemdir. Bu dönem içerisinde marka tamamen korumasızdır ve herkes markaya itiraz etme hakkına sahiptir.
Kabul; ilan dönemi içerisinde markaya itiraz gelmemesi halinde tescilin son safhasıdır. Türk Patent markaya ilişkin kabul kararını düzenler ve belge düzenlenebilmesi için tescil harcının yatırılması talep edilir. Talep edilen tescil harcı beraberinde istenen diğer eksik evraklar tamamlanarak kurum’a sunulur.
Belge; Türk Patent yukarıda sıralı tüm safhaların sonunda tescil belgesini düzenler ve tarafımıza gönderir.